- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
Rady a NávodyOpět zde máme ideální čas na letní grilování a opékání. Jak během...

Opět zde máme ideální čas na letní grilování a opékání. Jak během grilování nepřibrat? Máme pro vás tip!

Příjemný letní vánek, slunce dopadající na naši tvář, nohy vyložené na židli. Toto IDEA letní počasí je často doprovázeno grilovačku a opakačkami v kruhu přátel či rodiny. Ale jak zajistit, abychom nepřibrali? případně sáhli po zdravější kombinaci jídel? Zaručené triky a zásady, kterými je třeba řídit nám prozradila odbornice na vědeckou výživu a certifikovaná výživová poradkyně NUTRI FOOD PLAN Ing. Miriam Varsovie.

V vedrech je důležité dodržovat hlavně hygienu při výrobě potravin. Kde se s nimi nejčastěji setkáváme?
Nakolik léto je obdobím dovolených, během nichž lidé cestují do jižních přímořských a exotických destinací, je důležité z hlediska prevence onemocnění z potravin dodržovat určité zásady.

Mezi hlavní zásady patří:
vyhýbat se (alespoň zpočátku) syrové zelenině, salátem a ovoci, které se nedá olúpať- jíst jen ovoce a zeleninu ve slupce a po očištění a umytí,
používat k pití jen pitnou vodu, nepít vodu z jiných zdrojů (zjistit si před vycestováním, zda je v dané zemi pitná voda z vodovodu, pokud ne, nepoužívat ji na pití, vaření, ani na mytí zubů a používat pro tyto účely jen balenou pitnou vodu),
led do nápojů používat pouze pokud je jistota, z jaké vody je vyroben,
nekonzumovat pokrmy masové, vaječné nedostatečně tepelně upravené a skladovány při správných teplotách,
nedoporučuje se konzumovat jídla příliš odlišné od naší stravy, protože se mohou vyskytnout zažívací potíže,
nedoporučuje se konzumovat jídla připravované na místních tržištích, vývařovnách, nakolik úroveň hygieny přípravy pokrmů bývá nižší.
A co takové grilování, čeho bychom se měli vyvarovat?
V posledním období stále slyšíme, jaké je grilované jídlo škodlivé. Pokud však dodržíme určité postupy, grilovat můžeme i zdravě a bez negativních důsledků na náš zdravotní stav. Každé grilování je zdravé, pokud se budeme držet toho, že grilovat se mají jen dobré a kvalitní suroviny a hlavně na kvalitním grilu. Základem je kvalitní gril, jestliže na grilu jen grilujete a neopekáte, je důležité mít na něm poklop. Gril totiž nikdy nesmí hořet.

Ke grilování používejte speciální tácky na gril – zabráníte tak stékání tuku do ohně a zpětnému uvolňování škodlivých látek zpět do pokrmu tuk se při vyšších teplotách při grilování velmi rychle přepaluje a vznikají tak karcinogenní akrolein. Průběžně kontrolujte, zda se jídlo nepřipaluje a zda je dostatečně propečené ze všech stran
grilovat bychom měli při nižší teplotě a krátce
Základem jsou vhodné a kvalitní suroviny. Nakrájet byste je měli na větší kousky, aby zůstali pěkně šťavnaté a chutné.
vybíráme si kvalitní druhy masa, Negrilu mražené masa, ty upřednostňujeme před méně zdravými klobásami, vyvarujeme se přípravě nekvalitních uzenin s nižším podílem masa.
pokud používáme marinádu, připravíme si ji doma a bez soli (např. olivový olej, česnek, kurkuma, pepř, mletý kmín aj.), nekupujte hotové marinády nebo všelijaké předem připravené směsi.
používáme bylinky (nejlépe čerstvé) buď do salátů, které budeme servírovat k masu nebo přímo po grilování – masíčko / ryby / zeleninu bylinkami posypeme (rozmarýn, petrželkou, oregano, estragon, tymián, bazalka, šalvěj, pažitka, koriandr, vňaťka mladé cibulky aj.)
při grilování již maso nepotírejte marinádou,
maso solíme až po ugrilování, aby neztratilo svou šťavnatost,
ke grilovanému masu si vždy přidáme množství zeleniny, která je čerstvá, např. v podobě různých druhů salátů, či grilovaná. Grilovat lze prakticky jakoukoliv zeleninu, záleží jen na tom jak. Může to být například cuketa nebo paprika, kukuřice, žampiony a pod. Zeleninu upřednostníme před pečivem či chleba.
dresink si také připravujeme doma (bílý jogurt, zakysaná smetana, quacamole, můžete ochutit solí, různými kořením, česnekem, či bylinkami).
jako dezert umíme nabídnout například grilovaný ananas, který dozdobíme ochucenou zakysanou smetanou a posypeme kokosem, či oříšky nebo semínky nebo se osvěžíme ovocným salátem, či ovocným sorbetem.
v neposlední řadě mysleme na střídmost v konzumaci, aby nedošlo k přejedení se.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme