Nízkoenergetický dům s vlastní identitou. Jak dokázal být nenápadným způsobem jedinečný?

Redakce doporučuje

Nejdůležitějším momentem projektů většiny současných rodinných domů je propojení interiéru s exteriérem, tedy zahradou nebo s okolní přírodou. To byl základ zadání návrhu novostavby v pražské Lhotce. Majitelé si také přáli, aby jejich domov není z okolní zástavby a nevytvářel ní ani prostorový konflikt.

Investoři chtěli, aby vedle těchto hlavních požadavcích mělo jejich nové bydliště vlastní identitu. Dům měl být nenápadným způsobem jedinečný. Výsledkem je bílá stavba vytvořená ze čtyř celků, která dotváří uliční čáru. Jednotlivé hmoty jsou členěny podle funkce a velikostí
se přibližují stavbám v okolí.

Přečtěte si také
Prostý hranol? Ani náhodou! Podívejte se, jak přizpůsobily interiér svahu
Z ulice vidíte dvě výškově dominantní dvoupodlažní hmoty spojeny do jednoho celku. Spolu vytvářejí čtvercový půdorys. V jedné z těchto hmot
je umístěna garáž, v druhé vstup do domu. Výraz stavby je dán tradičním materiálovým řešením a zajímavým geometrickým členěním fasád.

Hranatý dvoupodlažní bílý dům
Z ulice vidíte dvě výškově dominantní dvoupodlažní hmoty spojeny do jednoho celku. Zdroj: BoysPlayNice

Co vás čeká v interiéru?

Ze vstupní haly nebo z garáže vstoupíte do chodby, která dům rozděluje na dvě části. Za servisní částí orientovanou směrem k ulici je umístěna pracovna s výhledem na zeleň. Vzdálenější část od ulice směrem do zahrady vytvořila příjemný prostor pro kuchyň s přímou vazbou na terasu a zimní zahradu s bazénem. Obývací pokoj se nachází v severozápadní části domu a je vizuálně propojená s kuchyní i jídelnou. Vestavěný dřevěný objekt uprostřed dispozice slouží jako chodba
a jídelna.

Bílá velká kuchyň s kazetovým stropem
Obývací pokoj je vizuálně propojená s kuchyní i jídelnou. Zdroj: BoysPlayNice

Na horním podlaží je klid a soukromí

Na druhém patře, v části nad obývákem je hlavní ložnice s vlastní koupelnou a šatnou, orientovaná směrem do zahrady. Kromě ní zde najdete tři dětské pokoje. Mají společnou koupelnu a šatník. Zajímavě řešený je také suterén stavby – dominuje mu společenská místnost doplněna dalšími servisními prostory.

Přečtěte si také
Rodinný dům s letní kuchyní překonal očekávání mladé rodiny. Se svahovitým pozemkem si rozumí
Železobeton, cihla i dřevo

Zajímalo nás, jak je tento členitý, funkčně organizovaný dům řešen z hlediska konstrukce. „Podlahy a stropy jsou z monolitického železobetonu, obvodové a vnitřní stěny jsou zděné z vápenopískových cihel. Chodbu a jídelna zastřešuje konstrukce z lepených dřevěných vazníků. Celá stavba je navržena v nízkoenergetickém standardu. Vytápění podlah zajišťuje tepelné čerpadlo v kombinaci s plynovým kotlem, který pokrývá špičkové hodiny a umožňuje tak využívat tepelné čerpadlo v optimálním režimu.

Dřevěná stěna s táhlé rostlinou
V interiéru nechybí zajímavá zeleň. Zdroj: BoysPlayNice

Do stropu je zabudované sálavé chlazení. Výměnu vzduchu umožňuje systém tlakově řízeného větrání s pasivní rekuperací tepla s vysokou účinností, „vysvětlují autoři projektu Štefan Šulek [SOA architekti], Jaroslav Richter [Richter Design]. Intenzita větrání je řízena automaticky. V letním období tento systém zchladí prostory na noc, což umožňuje domácím kvalitní spánek i během horkého léta.

- Reklama -magazin
- Reklama -PR článek

Nejnovější články

Jak si zlepšit imunitu? Správná strava vám dokáže pomoci, radí výživová poradkyně

Téma koronavirus zasáhla asi každého z nás. Strach z nepoznaného vyvolává ve společnosti hysterii až paniku. Co však můžeme...
- Reklama -magazin

Více od autora

- Reklama -spot_img