- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
Pro ženyJste anemická? Připravte si tyto šťávy!

Jste anemická? Připravte si tyto šťávy!

Ovocné a zeleninové šťávy a jejich léčebné použití je známo již od 19. století. Mají blahodárný vliv na zdraví. Díky bohatému zdroji vitaminů, enzymů a nenahraditelných látek jsou ideální doplňkovou nebo alternativní terapií při různých zdravotních potížích. Podívejte se s námi na to, jaké šťávy jsou vhodné, pokud jste anemická.

ovocná šťáva
Foto: pexels.com
Jak se projevuje anémie?

Anémie nebo jinak řečeno chudokrevnost je častým onemocněním žen. Je způsobena obvykle sníženým příjmem železa a kyseliny listové. Pokud v těle vzniká nedostatek nebo špatná absorpce těchto živin, působí to negativně na tvorbu červených krvinek (hemoglobinu). Anémii může způsobovat i silná a dlouhá menstruace, kterou ženy ztrácejí množství červených krvinek. Chudokrevnost se projevuje bledou pletí a okraji rtů, studenými končetinami, bolestivým jazykem, únavou a úbytkem energie.

Mohlo by vás zajímat, jaké jsou mýty o zdravé stravě.

Čerstvé šťávy obsahují dostatečné množství železa a kyseliny listové. Na anémii dobře působí kombinace šťáv mrkve, špenátu, červené řepy, petržele, hlávkového salátu, chřestu, granátového jablka, pampelišky a řeřichy.

Tipy na ovocné a zeleninové šťávy vhodné při anémii

šťávy při anémii
Foto: pexels.com
Tip č.1:

125g červeného zelí
2 velké mrkve
50g petrželky
Tip č.2:

1/4 červené řepy
50g kadeřavého kapusty
2 a 1/2 velké mrkve
Tip č. 3:

1 středně velký ananas
2 mučenky
1 nektarinka
Tip č. 4:

175g jahod
50g ostružin
1 jablko
Vyzkoušejte si namixovat i šťávu podle vlastní chuti. Kyselina listová je v mnohem větším množství v zelenině jako v ovoci. Najdete ji v této zelenině: kudrnatý kapusta, červená řepa, brokolice, zelí (zimní), květák, salát, kořen petržele. Nachází se také v tomto ovoci: meloun, pomeranč, ananas, jahody, mandarinka. Železo je v první řadě důležité pro tvorbu červených krvinek. Odstraňuje únavu a zvyšuje odolnost organismu. Najdete ho v tomto ovoci: černý rybíz, ostružiny, brusinky, maliny. Hledejte ho v této zelenině: kudrnatý kapusta, pór, salát, petrželka, ředkvičky, špenát, řeřicha, jedlé vodní řasy.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme