- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
Pro ženyPoznáte stravování podle ajurvédy? Vyzkoušejte tyto tipy

Poznáte stravování podle ajurvédy? Vyzkoušejte tyto tipy

Ajurvéda je staré indické učení, podle kterého zdraví vzniká jako rovnováha mezi prostředím, myslí, tělem a duchem. Ajurvéda pracuje s třemi elementy, a to vítr (váta), zem (kapha) a oheň (pitta). Tyto tři elementy jsou označovány jako tři životní energie, tzv. dóši. Přičemž každý člověk má zastoupení všech tří DOS. To, v jakém poměru jsou zastoupeny, závisí na několika faktorech. Patří tam fyziologické, mentální, emocionální předpoklady, ale i prostředí, ve kterém žijeme, stres, či roční období.

stravování podle ajurvédy
Foto: pexels.com
Jste vata?

ajurvédský typ váta
Foto: pexels.com
Pro typ Váta je typická hubená postava. Lidé tohoto typu většinou mají nepravidelnou stravu, lehký přerušovaný spánek. Jednají rychle, jsou plní energie, ale někdy jí mají nedostatek. Mohou být náladoví, zapomnětliví, ale jsou i starostliví a nechybí jim představivost.

Pro správnou rovnováhu potřebují pravidelnou, vysoce výživnou stravu sladké chuti. Důležité jsou rovněž slané a kyselé jídla především v tepelné úpravě. Vyhýbat by měly syrové stravě a pálivým jídlům.

Nejdůležitější jídla pro lidi typu Váta jsou škrobovité jídla: rýže, těstoviny, může být i pečivo, ale mělo by být čerstvé a vláčné. Vhodné jsou máslo, tuky, mléko i mléčné výrobky jako kravské, kozí mléko, sýry (střídmě tvrdé sýry), jogurty, rovněž jsou vhodné teplé polévky, dušené a dlouho vařené masa, kořenová zelenina (ideálně vařená), sladké a zralé ovoce, ale i ořechy. Z obilovin se může konzumovat pšenice, oves i quinoa. Luštěniny těžší zpracovávají, proto ideální je pouze čočka, mungo a zelená fazolka. Je třeba před vařením namočit. Důležitý je pitný režim, protože často bývají dehydratovaní.

Přečtěte si, jak si posílit imunitu skvělými polévkami.

Jste pitta?

ajurvédský typ pitta
Foto: pexels.com
Lidé typu pitta jsou střední postavy, většinou mají světle hnědé vlasy. Nemají rádi teplo a slunce. Z povahových vlastností je pro ně typický sklon k podrážděnosti, avšak vynikají bystrým intelektem, proto si stanovují vysoké cíle a vyhovují jim náročné úkoly. Jsou podnikaví.

Mají zdravou chuť k jídlu. Jejich organismus dokáže strávit větší množství potravy. Snesou vařenou i syrovou stravu. Mají dobré trávení. Měly by se vyhýbat kyselým, slaným, olejnatým a pálivým jídlům. Strava může být chladná nebo vlažná. Sladké, hořké, trpké chutě jsou pro ně vhodné.

Lidé typu Pitta by měly do svého jídelníčku zakomponovat brambory, bílou rýži, těstoviny, máslo, smetanu, tvaroh, sýry, zeleninu hořké a trpké chuti (např. Saláty, listová zelenina, okurky, květák, kedluben, celer). Ze luštěnin je na výběr pestrá škála: fazole, sója a sójové výrobky, cizrna, mungo i hrách.

Z obilovin mohou konzumovat oves, pšenici a ječmen. Olej se rovněž může používat, hlavně kokosový, olivový a slunečnicový v menších množstvích. Z ovoce je vhodné sladké čerstvé i sušené ovoce (např. Fíky, datle, hrozny, jablka, hrušky).

Nevhodné potraviny jsou cibule, česnek, chilli, rajčata ve velkém množství, tzv. živočišné jídla maso a vejce by měly konzumovat střídmě.

Jste kapha?

ajurvédský typ kapha
Foto: pexels.com
Pro typ kapha je typické, že se jedná o lidi, kteří nepotřebují mnoho jídla. Mají silnou postavu, jsou fyzicky zdatní. Tito lidé jsou gurmáni, rádi si vychutnávají jídlo. Jsou klidní, zvyknou mít hluboký spánek, mají dobrou paměť. Jsou srdeční, tolerantní. Z hlediska trávení, postačí jim dvě tři jídla denně, prospívá jim půst. Mají pomalé trávení a mohou mít sklon k obezitě.

Potřebují suchou, teplou a lehkou stravu, vyhýbat by měly sladkým, slaným a kyselým chutím. Ideální pro ně jsou pálivé, hořké a trpké jídla. Jídla by měly být připravovány „suchým“ způsobem, čili grilováním, opékáním, pečením. Smaženým jídlům by se měli vyhnout.

Mohou konzumovat ostré jídla jako česnek, cibule, ředkvičky, pepř, pálivá paprika. Co se týče zeleniny, veškerá kromě šťavnaté (např. Rajčata, okurky, cuketa). Z obilovin je vhodný ječmen, pohanka, proso, žito i kukuřice. Mohou konzumovat brambory a z luštěnin červenou čočku, fazole a mungo. Z mléčných výrobků jsou vhodné výrobky z kozího mléka a v malém množství.

Měly by se vyhýbat bílé i hnědé rýži, knedlíkům, těstovinám, mléčným výrobkům i tukem (v malém množství např. Slunečnicový olej). Ovoce je povoleno, ale v menším množství. Vyhnout by se měli velmi sladkému a velmi kyselému ovoci.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme